Free fotobanky - ako nekradnúť obrázky, free fotobank.

free fotobank


Free fotobanky – ako nekradnúť obrázky


Voľne dostupné fotografie na Googli nie sú riešenie. Pokutu môžete dostať aj za ne. Kde teda nájsť kvalitné fotografie zadarmo aj s licenciou ak sa vám nechce fotiť? Vyskúšajte free fotobanky.


Free fotobanky - ako nekradnúť obrázky, free fotobank.


Ak ste otvorili tento článok, zrejme k svojej tvorbe pravidelne používate alebo plánujete používať fotky z internetu. Prvé, čo vás zrejme ako každého bežného človeka kedysi napadlo je, že si stiahnete nejaké pomocou google vyhľadávania, pretože sú voľne dostupné a preto by sa vám nič nemalo stať.


Takéto konanie už malo nie raz dočinenia s vymáhaním peňazí za autorské práva. Bolo to nepríjemné zistenie majiteľov stránok, ktorí museli zaplatiť nemalé pokuty za to, že netušili nič o využívaní fotiek z internetu.



Problém je v tom, že každá fotografia má určitú licenciu. Niektoré fotky sú dostupné k voľnému používaniu, niektoré sú zaťažené autorskými právami a ich používanie a upravovanie je niekedy až trestné. Ani netušíte, ako rýchlo sa v očiach zákona môžete stať jeho nepriateľom. Laik, ktorý si na internete alebo Google vyhľadáva fotky, niekedy ani nemôže tušiť, či môže danú fotku použiť alebo nie. Jednoduchým riešením týchto problémov môže byť fotobanka.


Čo je fotobanka?


Význam fotobanky je už jasný zo samotného slova. Je to miesto (najskôr stránka), kde rôzni autori posielajú obrázky a táto stránka ich sprostredkuje ďalej ľuďom, ktorí ich potrebujú. Táto fotobanka dáva ich zákazníkom práva prostredníctvom spomínaných licencií na využívanie týchto fotiek alebo ilustrácií.


Vydavatelia, reklamné agentúry, obrazoví umelci a další využívají fotografické banky k uspokojeniu svojich komerčných potrieb. Zákazník, ktorý využívá fotobanku namiesto prenájmu vlastného fotografa môže ušetřit čas aj peniaze. Na druhú stranu obetuje kontrolu, pretože obrázky môže využívať viacej ľudí naraz.


Free fotobanky


Ak chceme náš web naplniť kvalitnými fotografiami s vysokým rozlíšením, živými farbami a dobrou úpravou, práve takéto fotky môžete nájsť vo fotobankách. Autori do týchto fotobaniek neposielajú fotky kvôli zárobku, ale čisto z dobrej vôle alebo sebaprezentácie.


Využíva sa na to licencia CC0. Zbavuje autorov diel všetkých ich autorských práv. Vďaka dobrým dušiam, ktoré zverejňujú obrázky pod touto licenciou, môžeme beztrestne sťahovať krásne fotky. Druhou možnosťou je sťahovať súbory s licenciou Public Domain. Tá vám zabezpečí ľubovoľné použitie bez akýchkoľvek obmedzení stanovených autorským zákonom.


Nie každá fotobanka je kvalitná. Nájdete veľa zdrojov, kde sa nachádzajú postmoderné fotky, ktoré by ste na svoj nový krásny web nikdy dať nechceli. Ale ak sa trošku lepšie rozhliadnete po internete, nájdete aj pár naozaj zaujímavych zdrojov. Tieto fotobanky skutočne prekypujú umeleckým bohatstvom. Pripravili sme pre Vás pár tipov:


Obsahuje vysoko kvalitné fotografie v rôznych kategóriách. Vďaka vyhľadávaniu viete oveľa rýchlejšie prísť ku tým fotografiám, ktoré vás práve zaujímajú, čo neposkytuje každá fotobanka. Sťahovanie je jednoduché a načítanie veľmi rýchle.


Free fotobanky - ako nekradnúť obrázky, free fotobank.


Picjumbo je ďalšia skvelá free fotobanka. Taktiež poskytuje vyhľadávanie aj kategórie. Sťahovanie je trošku zdĺhavejšie kvôli preklikávaniam a trošku slabšej rýchlosti, ale nie je to nič neprežiteľné. Určite aj z tadiaľto stiahnete veľa skvelých fotografií, ktoré rozžiaria váš web.


Free fotobanky - ako nekradnúť obrázky, free fotobank.


IM Creator neobsahuje až toľko fotiek, ako predošlé fotobanky, ale určite niečo nájdete aj tu. Vyhľadávanie je trošku komplikovanejšie, nakoľko sa viete prehrabávať iba naprieč kategóriami.


Free fotobanky - ako nekradnúť obrázky, free fotobank.


Flickr je sieť, kde používatelia môžu nahrávať svoje fotografie a zdieľať ich s ostatnými. Flickr poskytuje široké vyhľadávacie nastavenia. Dokonca viete vyhľadávať aj podľa farieb. Dôvodom, prečo sa avšak nenachádza na vrchu nášho rebríčka je to, že tam nezdieľajú fotky iba profesionáli ale aj amatéri. Preto sa treba k tým kvalitným prepracovať.


Free fotobanky - ako nekradnúť obrázky, free fotobank.


Pixabay je asi najznámejšia a najobsiahlejšia free fotobanka. Avšak, keďže tiež tu môžu pridávať fotky aj amatéri, treba sa prehrabávať aj tými menej kvalitnými a to pre Vás asi nebude efektívne. Ale na druhej strane tu môžete nájsť všetko, čo vás napadne.


Free fotobanky - ako nekradnúť obrázky, free fotobank.


Ak hľadáte niečo originálne, šialené a zaujímavé, tak vám určite odporúčame využitie Gratisography. Takisto disponuje vyhľadávaním a kategóriami. Nádherná jednoduchá stránka a rýchle načítavanie. Určite budete spokojní.


Free fotobanky - ako nekradnúť obrázky, free fotobank.


Potrebujete kvalitné, zaujímavé ilustrácie a k tomu zadarmo? Pre tento účel nie je nič lepšie, než Freepic. Ak chcete tvoriť infografiky, doplniť vaše prezentácie alebo stránky, je to pre vás tá najlepšia voľba. Stránka obsahuje nekonečné množstvo ilustrácií od výmyslu sveta. Vrelo odporúčame.




Заключение: Free fotobanky – ako nekradnúť obrázky Voľne dostupné fotografie na Googli nie sú riešenie. Pokutu môžete dostať aj za ne. Kde teda nájsť kvalitné fotografie zadarmo aj s licenciou ak sa vám

Комментариев нет:

Отправить комментарий