Мікростокові фотобанки Як з ними працювати, айсток фотобанк.

айсток фотобанк


Мікростокові фотобанки
Як з ними працювати


Фотобанки (фотостоки) - якщо дуже коротко, то це фірми-посередники між фотографами та ілюстраторами (часто не за родом занять, а за покликанням) і широким загалом дизайнерів, які зацікавлені в якісних фотографіях і ілюстраціях.


На цьому сайті можна знайти інформацію про мікропейментові фотобанки, які продають фотографії (та ілюстрації) на умовах ліцензії royalty-free (див. глосарій в кінці цього розділу).


Мікростокові фотобанки Як з ними працювати, айсток фотобанк.
В таких фотобанках фото (векторні ілюстрації, аудіо- та відеоконтент) продається за невеликою ціною (1-10 USD), але незрівнянно частіше, ніж в традиційних фотобанках. Крім того, деякі фото продаються за розширеною ліцензією, а це значно дорожче.


Робота з фотостоками, крім морального задоволення, здатна поповнити Ваш бюджет. Крім того, це серйозна школа. Не всяке фото пропустить прискіпливий інспектор, але в боротьбі з перешкодами зростає майстерність :).



У кожного фотографа, що має цифрову камеру, є архів фото. Цей архів займає певне (деколи чимале) місце на жорсткому диску (і поступово припадає пилом). Можливо, там є унікальні знімки міст, в яких Ви побували, або ліричні замальовки живої природи, емоційні портрети дорогих Вам людей або макрознімки комах і квітів. Все це потенційний матеріал для фотостоків. Можливо, Ви посилаєте свої фото на різні фотосайти, і Вам небайдужа думка інших людей про рівень Вашої майстерності. Те ж саме Ви можете робити і на фотобанках, тільки окрім коментарів і оцінок, Ви зможете відчути і матеріальну сторону своєї популярності.


Що ж потрібне для того, щоб спробувати свої сили в області стокової фотографії?


Комп'ютер, підключений до Інтернету, по якомога більш широкому каналу зв'язку (ідеально - виділена лінія або кабельний інтернет, наприклад, Воля Кабель для Києва або аналогічні провайдери). Закачування об'ємних (2-5МБ) фото по модему малопродуктивно. В середньому, треба розраховувати на трафік близько 1-3 ГБ в місяць.


Паспорт, виданий для поїздок за кордон (деякі стоки приймають також український, але це скоріше виключення).


Для екзамену (зокрема для фотобанку Shutterstock) - 10 якісних фото стокової тематики, автором яких є особисто Ви.


Знання азів англійської мови і програм обробки графіки (Adobe PhotoShop).


Ну і звичайно, завзятість, працьовитість, талант :)


Які фото і ілюстрації користуються найбільшим попитом?


Люди. Бізнес, відпочинок, сім'я, навчання, професії. Тематика номер один.


Окремі предмети. Антикваріат, повсякденні предмети, атрибути свят.


Природа. Пейзажі, дикі тварини і домашні улюбленці.


Концептуальні зображення. (Комп'ютерна обробка, фотошоп, незвичайний вигляд звичайних речей, модифікована ральність).


Важливо. Від кожного, хто зображений на фото, потрібно отримати дозвіл на публікацію (реліз моделі). Форми релізів, як і багато іншої інформації, можна знайти в Інтернеті.


Мікростокові фотобанки Як з ними працювати, айсток фотобанк.
Також кожне фото повинне містити заголовок, короткий опис і від 5 до 50 ключових слів (на англійській).


Які вимоги фотобанки висувають до якості фотографій?


Перш за все, відсутність цифрового шуму, правильна експозиція і баланс білого, добре фокусування на головному об'єкті. Все це можливо отримати, використовуючи як інструмент дзеркальну цифрову камеру (будь-яку, починаючи з найпростіших). Великий розмір матриці, можливість запису файлів в RAW форматі, і, як наслідок, більш низький рівень шумів - головний козир дзеркальних камер. Рекомендації по підготовці файлів перелічені тут.


Ось список декількох фотостоків, з якими я працюю. Посилання на ці фотобанки приведені у вигляді банерів внизу сторінки. Короткі описи банків - на окремій сторінці.


Буду вдячний, якщо Ваша реєстрація на них буде проведена саме через ці посилання (в них вказаний мій реферальный код).


Список складений в порядку прибутковості, і мій досвід в основному співпадає з думкою моїх колег-фотостокерів, проте цілком можливі коливання, пов'язані із зміною розцінок на конкретних банках, бізнесової та маркетингової активності та сезонних коливань попиту.


Ви вирішили стати автором мікростоків?


Рекомендую таку послідовність дій:


1. Ознайомтеся із списком фотобанків.
2. Підберіть 15-20 фотографій для складання іспиту.
3. Коли відчуєте, що готові - починайте реєстрацію у фотобанках. Рекомендую почати з таких мікростоків: Fotolia, Dreamstime, Shutterstock, Istockphoto.com. Перші два банки дозволять взнати ближче процес завантаження і перевірки робіт, а третій порадує вас високим рівнем продаж. Що стосується Istockphoto.com, то це цілий окремий світ з розгалуженим співтовариством, який дасть можливість відчути себе частиною світового стокерського ком'юніті. Про його особливості див. на сторінці опису роботи з банками.
4. Зареєструйтесь в системах Skrill таPayoneer . Це допоможе спростити процедуру одержання авторських гонорарів.


Завжди радий відповісти на питання.


Моя адреса - olegmit sobaka mail . i . com . ua


RF-ліцензія (Royalty Free license) - угода між автором і фотобанком, що передбачає можливість продавати одне зображення необмежену кількість раз, при дотриманні певних обмежень на його використання. Це найбільш масовий вид продаж фото і ілюстрацій через Інтернет. Права залишаються у автора, одинична продажа коштує від декількох десятків центів до декількох доларів. Окрім RF, існують також Extended RF, Right Managed, Exclusive Buyout.


Деякі поширені назви фотобанків и та скорочення, які зустрічаються на форумах:



  • Шутер, Шаттерсток, "SS" - фотобанк Shutterstock (див. раніше список список фотобанків).

  • Айс, Айсток, "IS" - фотобанк Istockphoto.com (див. раніше список список фотобанків).

  • Дрімс, Дрімстайм, "DT" - фотобанк Dreamstime (див. раніше список список фотобанків ).

  • Фотолія, "FT" - фотобанк Fotolia (див. раніше список список фотобанків ).

  • Бігсток, "BS" - фотобанк Bigstock (див. раніше список список фотобанків ).



Цитування та інше використання матеріалів представлених на цій сторінці можливе тільки за умови збереження реферального коду.




Заключение: Мікростокові фотобанки Як з ними працювати Фотобанки (фотостоки) - якщо дуже коротко, то це фірми-посередники між фотографами та ілюстраторами (часто не за родом занять, а за покликанням) і

Комментариев нет:

Отправить комментарий